background

30 Temmuz 2013 Salı

Ankara'da su kirliliği

Dün bir arkadaşım Ankara'nın musluk suyundaki yüksek aliminyum miktarı ile ilgili aşağıdaki bağlantıyı yolladı. 


Kimya Mühendisleri Odası yaptırmış çalışmayı. Yaklaşık 1 aydır Ankara'da musluk sularındaki aliminyum değerlerinin sınır değerden 2-3 kat fazla olduğunu yazıyor. Farklı semtlerden alınan örneklere dayanarak yaptırılan testlerin sonuçlarını da yayınlamışlar. Yaptıkları uyarı musluk suyunu içme suyu olarak kullanmamamız yönünde. 

Mutfak tadilatı sırasında su saatinden itibaren mutfağa kadar gelen demir boruları değiştirmiştim. Amacım da pastan arındırmaktı kullandığım suyu. İyi de su saatine kadar olan kısımdaki suyun kalitesini ne yapacağız?  Off...

25 Temmuz 2013 Perşembe

Mutfak Tadilatı- 11., 13. ve 20. gün

Ne çabuk geçmiş zaman. Koşturmaktan yazamamışım. Kısaca özetleyeyim mutfağımda neler olduğunu. 
 
Duvar rengi olarak Dyo'nun Alaçatı rengini beğenmiştim, ilk sürüldüğünde rengini açtırmıştım biraz ama sonra baktım ki renk karakterini kaybetmiş, tüm mutfağı orjinal renge boyattım. Tüm prizler, musluklar, Ikea avizeler ve gün ışığı led aydınlatmalar takıldı. Bunların hepsi 11. günde tamamlandı.

Veee dolaplarım 13. gün teslim edildi ve 20. gün monte edildi. Mutfak dolaplarım geldiğinde gözlerime inanamadım, öyle özen gösterilmişti ki zannedersiniz kraliyet ailesi mutfak dolapları nakliye ediliyor. Bence bu İntema farkı.

Sadece 2 dolap eksik şu anda onları bekliyorum: eviye dolabı ve ankastre fırın dolabı. Birkaç kere fikir değiştirdiğimden imalat bandına geç girdi dolaplar, normalde 13. gün teslim edilecekti. Solda yerde paketinin içinde duran ankastre bulaşık makinası ve fırın montaj sıralarını bekliyor. :) 
 

İşte buzdolabı dolabım :)... Eskiden karşı duvarda duruyordu, şimdi kapı açıklığının yanında yerini aldı. Çok güzel değil mi? Çok cüsseli olacak ve mutfağı boğacak zannetmiştim ama öyle olmadı.

Şöyle bir alıcı gözle baktım da mutfağıma, yolun çoğunu gelmişiz. Dün mutfağımın tasarımını yapan Merve hanım kontole geldi, yüzündeki memnun ifadeden sonucun tam istediğimiz gibi olacağını hissettim. 

Görüşmek üzere...

8 Temmuz 2013 Pazartesi

Mutfak Tadilatı- 5-7. gün

Mutfak tadilatı son hız devam etti.
Yer seramikleri döşendi. Tüm duvarlar alçılandı, kapı kenarları alçıpan ile kapatıldı. Duvarlar o kadar eğri büğrüymüş ki düzeltebilmek için 10 paket alçı kullanıldı. 

Sağda altta köşede duran seramik, davlumbazımın arkasına döşenecek olan seramik. Duvar rengini belirlerken onu kullandık. Duvar rengini ilk sürdüğümüzde koyu geldi gözümüze 1/3 oranında rengini açtık. Tüm mutfağı o seramiği bulduktan sonra yarattık desem yalan olmaz...

Zafer ve Erol ustalarım. Gerçekten çok hızlı ve temiz çalıştılar. 

Mutfak penceremin dışarıdan görünüşü...

 
İlk kat boyadan sonra mutfağım. Pencereden ışık geliyor. Karanlık mutfağım öğleden sonra güneşi ile aydınlandı sonunda.

Sıra mutfak dolaplarımda, şimdi merakla onu bekliyorum...

Arkası yarın :)

5 Temmuz 2013 Cuma

Mutfak Tadilatı-4. gün

Ustalarımın hızına inanamıyorum. 3. gün sonunda pencerelerim takılmıştı bile, ben ertesi sabah görebildim. Altına mermerini yerleştirdikten sonra pencerelerin kasasını açtıkları boşluğa oturtmuşlar. 

Mutfak tezgahım eskisine nazaran yüksek olacak. Zafer ustam küçük pencerenin yükseklik farkını kapatıyor. Bir yandan da elektrik tesisatının üzerini alçı ile kapatıyor.

Tüm molozlar toplandı, yüzey pürüzlerden arındırıldı ve artık zemin seramik döşemeye hazır, işte ilk parça...

Dün demir borulardan bahsetmiştim, iyi ki onları da değiştirmişim, fotoğraftan anlaşılıyor mu bilemiyorum ama içleri pas kaplı. Iyyyy!

Yarın görüşmek üzere...

4 Temmuz 2013 Perşembe

Mutfak Tadilatı-3.gün

Çok heyecanlıydım bu sabah. Sabahın erken saatlerinden itibaren ustaların gelmesini sabırsızlıkla bekledim. Hayalini kurduğum pencerenin açılmasına saatler kalmıştı. 
Dün kırılan ilk sıra tuğladan sonra ikinci sıra tuğla da yıkıldı ve dış cephe kaplamaya göründü. 

Zafer ustam büyük bir dikkatle dış cephe izolasyonu dışarıdan kesti veee.....

Elektrik işleriyle uğraşan Erol ustam göründü pencereden.

Eviyemi önüne koyabileceğim bir pencere var artık... 

Bu arada evin 25 yıllık elektrik tesisatı ve içi paslanmış demir tesisat boruları da değişiyor. Paslanmış demir boruların içindeki kirliği görünce gözlerime inanamadım. 

Arkası yarın, görüşmek üzere :)

3 Temmuz 2013 Çarşamba

Mutfak tadilatı-2.gün

İlk günün tozu dumanı yetmemiş olsa gerek, eskiden buzdolabı ve ankastre fırının durduğu duvara pencere açma işlemi başlayınca bir toz bulutu daha kalktı. Anladım ki bu tip bir tadilatın tozsuz olma şansı yok. Bu arada, mutfak kapısının demir kasasının da söküldüğünü ve girişin genişletildiğini belirtmek isterim :))

İşte 2. günün özeti: 


Projeye uygun olarak pencere yeri açıldı.



Pencere önüne gelecek bulaşık makinası ve eviye için yeni su tesisatı çekildi. Elektrik tesisatı, raf altı led aydınlatma trafosu yeri açıldı.

2. günün sonunda ana girişten mutfağımın görünüşü. 

Arkası yarın :) Görüşmek üzere...


2 Temmuz 2013 Salı

Mutfak Tadilatı-1.gün

Hakkını vermem lazım, 15 senedir kullanıyorum mutfağımı.  Çizilmiş ve renk değiştirmiş laminat tezgah, dolap kapaklarının üst tabakasında meydana gelen renk değişimi, yetersiz güneş ışığı ve yetersiz elektrik tesisatı, fonksiyonunu ve görünüşünü kaybetmiş sürgülü davlumbaz, dolap üst raflarının anlamsız yüksekliği ve alt dolapların raflı sistem olmasından dolayı yaşadığım hacim kayıpları ve eğilmekten belimde başlayan ağrılar gibi bir takım şikayetlerden sonra uzuuun süren bir hazırlık döneminin ardından nihayet kolları sıvadım ve hayalimdeki mutfağı yaratmaya giriştim. 

Bir çok dergi sayfası karıştırdım hayalimdeki renk uyumunu yakalayabilmek için. Mutfak dekorasyonu ile ilgili kitaplar, internetteki muhteşem siteler ve kim ne derse desin "Evim Şahane" programının yenilikçi mimarı Selim Yuhay'ın tasarımlarını ve programda yaptığı tavsiyelerini harmanlayarak, biraz da radikal değişiklikler yapma cesaretimi de toplayarak başladım tadilata.   

 Öncesi ve sonrası fotoğrafları ile işte ilk gün yapılanlar:

Tadilata başlanmadan önce mutfağımın ana girişten görünüşü 

Buzdolabı, ankastre fırın, bulaşık makinası söküldü

Eviye çıkartıldı

Tüm mutfak dolapları ve ankastre ocak söküldü

Yer seramikleri kırıldı


Duvar seramikleri kırıldı

En son olarak elektrik tesisatı çekilmeye başlanmıştı. İlk günü böylece bitirdi ustalarım.

Arkası yarın :)) Görüşmek üzere.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...