background

17 Kasım 2013 Pazar

Zeynep Teyze'nin Elmalı Payı

 
Eşimin teyzesi Zeynep teyze denildiğinde aklıma gelen ilk şeyler sımsıcak bir gülüş, yok yok bir sofra, "Çocuklar mutfakta daha var..." sözleri, dumanı üzerinde tüten patlıcanlı pilav ve elmalı paydır. Ama ne lezzet... Parmaklarınızı yersiniz. Meyvalı tatlılara olan düşkünlüğüm nereye gidersem gideyim peşimi bırakmaz, özellikle elma ve tarçın ikilisi söz konusu olduğunda. Yapmayı da yemeyi de seviyorum ne yalan söyleyeyim. Her ziyaretimizde tok evin aç kedisi gibi doğruca mutfağa gidip elmalı payı 5 dakikada süpüren kızım ve eşim, tüm arkadaşlarım (özelikle Yıldız için), Amerika'da yaşayan oğlu, gelini ve biricik torunları için, güzel kızımın yardımlarıyla işte "Zeynep Teyze'nin Elmalı Payı" :))

Malzemeler
3-4 adet büyük tatlı elma
2 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı bal
125 gram margarin
2 bardak un
1 tutam tuz
5 çorba kaşığı soğuk su

Yapılışı
1. Elmaların kabuklarını soyup, irice zar şeklinde doğrayın. Tencerenin içine elmaları, tarçını, balı ve şekeri koyup yumuşayıncaya kadar pişirin. Tüm malzemenin birbirine güzelce karışması için pişirme esnasında arada bir karıştırın.

2. Bir kabın içine oda sıcaklığında margarin, un, tuz ve suyu ekleyip yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.


3. Hamurun yarısından biraz fazlasını 29cm'lik pay kabınızın alt hamuru olacak şekilde olabildiğince ince açın, kabın kenarlarını da kaplayacak şekilde kabınıza yayın ve ılınmış iç malzemesini kabın içine dökün. Kalan hamurunuzu da ince açın ve üzerini kapatıp kenarlarını içe doğru kıvırın. Artan hamurdan fincan ve bir bıçak yardımıyla yaprak şekilleri yapın.


4. 175 derece önceden ısıtılmış fırında alt-üst ayarda üzeri kızarana kadar pişirin ve soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.


Akşam hararetli geçen "Tabu" oyunun sonunda süpürülen paydan ertesi güne kalan tek dilimi fotoğrafladıktan sonra çayımla keyif yaptığımı söylemeden geçemeyeceğim. Zeynep teyze'cim, elmalı payı tatmaya bekliyorum.

 
 Görüşmek üzere...

1 Kasım 2013 Cuma

Ankara'da sonbahar - Autumn in Ankara


Geçen haftasonu nostalji günü yaptık ve ODTÜ'ye gittik. Yaprakların renk geçişlerine hayran olmamak elde değil, fotoğraftaki ağaçlar Endüstri Mühendisliği'nin önündeki meydanda zamana meydan okuyorlar. 


Bahçemdeki ağaçlar da kışa hazırlanıyorlar. Kiraz ve kayısı ağacı altındaki sandalyeler biraz hüzünlü göründü gözüme.


Bütün yaz yavaş yavaş büyüdü utangaç ayvalar. Küçük bir ağaç olmasına rağmen üzerinde 8-10 meyve var. Havaların soğumasıyla birlikte onlar da toplanacaklar dallarından. Gelsin ayva reçelleri ve tatlılar. :))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...