background

28 Aralık 2013 Cumartesi

Yılbaşı Süsleri


Seyahatlerimin zamanlaması yılbaşına yakın döneme denk geldiyse, havaalanından dahi olsa mutlaka yöresel bir yılbaşı süsü almışımdır. Öyle değişik süsler var ki anlatamam. İlk fotoğraflardaki yumurta şeklindeki ahşap el boyaması süsler, dondurucu Kiev soğuğunda bir sokak satıcısından...


Birisi gelin kıyafeti diğer yerel kıyafetli Kazak kızları, Almata'da şehir merkezinde, içinde gezerken kaybolabileceğiniz kadar büyük bir yeraltı çarşısından... Bir daha gitsem hayatta bulamam yerini...




Biraz da şıkır şıkır süs olsun... Londra'da Regent Street'in üzerinde Liberty mağazasından... Çocukluğumda "Uçan Kaz" diye bir çizgi film vardı. (Tüh yaşım çıkıyor ortaya :) Aynı ona benzetip almıştım. Cam şamdan süs ve üzerinde minik cupcake'ler olan süsler çok şık duruyor...

Çoook soğuktu Oslo çoook. Gördüğüm en güzel eldiven, geyik (eldivenli :)), kurabiye süsler... Bakınca içim ısınıyor.



Tüm dünya yeni yıla girmeye hazırlanıyor. En büyük keyiflerimden biri de farklı saatlerde yeni yıla giren başkentlerin kutlamalarını televizyondan izlemek... Sydney, Tokyo, Paris, New York... Bu sene de kaçırmayacağım :) 

Yeni yılınız kutlu olsun... Sağlık, mutluluk, huzur getirsin hepimize...

23 Aralık 2013 Pazartesi

Kapı Süsü


Kızım doğduğundan beri küçük küçük süslemeye çalışıyorum odasını. "Birth Record (doğum hatırası) ve yastık işledim, çöp kutusu boyadım, kapı süsü yaptım...


Bir kaç küçük dokunuşla dümdüz bir kapıya siz de hareket katabilirsiniz.Saç tokasının kurdelesine ve çiçeklerine bakar mısınız lütfen :)


Malzemeler:
  1. Dekopaj kağıdı (fotoğraftaki resim "Precious Moments" serisinden)
  2. Dekopaj kağıdı yapıştırıcısı (Royal Coat)
  3. Dekopaj kağıdı ve kurdele şeklinde MDF (veya kavak ağacı) plaka
  4. Su bazlı vernik
  5. Siyah sabit kalın uçlu kalem
  6. Beyaz ve pembe renkli su bazlı boya
  7. Fırça, makas
 Yapılışı:
  1. Dekopaj kağıdınızı kenarında beyazlık kalmayacak şekilde kesin.
  2. MDF/kavak panelleri (kurdele ve resmi yapıştıracağınız) aynı renge boyayın.
  3. Dekopaj kağıdınızı yapıştırıcı ile panelin üzerine yapıştırın ve resmin üstüne bir kat yapıştırıcınızdan sürün.
  4. Beyaz boya ile kurdelenizi eskitin.
  5. Kurdelenin üzerine "kızımın odası" yazın.
  6. Su bazlı vernikle vernikleyin.
  7. Renkli kurdelelerle plakaları birbirine bağlayın.
Görüşmek üzere...

6 Aralık 2013 Cuma

Hasır Sepet


Bu hasır sepet yeniden değerlendirdiğim eşyalardan biri. Aslında çok kolay bir uygulama. Sonucu gördükten sonra iyi ki atmamışım diye düşündüm. Yazın taze incir dolu bu hasır sepet, bu kış salonumda içi kozalaklarla dolu halde yerini aldı.  

Malzemeler:
  1. Beyaz sprey boya
  2. 2-3 Peçete
  3. Peçete yapıştırıcısı
  4. Makas, fırça
Yapılışı:
  1. Hasır sepetin içini ve dışını birkaç kat sprey vernikle alt rengi kapanana kadar boyayın. 
  2. Seçtiğiniz peçetelerin desenli kısımlarını kesin ve katlarına ayırın.
  3. Peçetenin renkli kısmını peçete yapıştırıcısı ile boyası kurumuş olan sepetin üzerine ve içine istediğiniz sıklıkta yapıştırın. Hasır sepetin dokusu girintili çıkıntılı olduğundan yapıştırırken peçeteyi yırtmamaya özen gösterin. 



Görüşmek üzere....

17 Kasım 2013 Pazar

Zeynep Teyze'nin Elmalı Payı

 
Eşimin teyzesi Zeynep teyze denildiğinde aklıma gelen ilk şeyler sımsıcak bir gülüş, yok yok bir sofra, "Çocuklar mutfakta daha var..." sözleri, dumanı üzerinde tüten patlıcanlı pilav ve elmalı paydır. Ama ne lezzet... Parmaklarınızı yersiniz. Meyvalı tatlılara olan düşkünlüğüm nereye gidersem gideyim peşimi bırakmaz, özellikle elma ve tarçın ikilisi söz konusu olduğunda. Yapmayı da yemeyi de seviyorum ne yalan söyleyeyim. Her ziyaretimizde tok evin aç kedisi gibi doğruca mutfağa gidip elmalı payı 5 dakikada süpüren kızım ve eşim, tüm arkadaşlarım (özelikle Yıldız için), Amerika'da yaşayan oğlu, gelini ve biricik torunları için, güzel kızımın yardımlarıyla işte "Zeynep Teyze'nin Elmalı Payı" :))

Malzemeler
3-4 adet büyük tatlı elma
2 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı bal
125 gram margarin
2 bardak un
1 tutam tuz
5 çorba kaşığı soğuk su

Yapılışı
1. Elmaların kabuklarını soyup, irice zar şeklinde doğrayın. Tencerenin içine elmaları, tarçını, balı ve şekeri koyup yumuşayıncaya kadar pişirin. Tüm malzemenin birbirine güzelce karışması için pişirme esnasında arada bir karıştırın.

2. Bir kabın içine oda sıcaklığında margarin, un, tuz ve suyu ekleyip yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.


3. Hamurun yarısından biraz fazlasını 29cm'lik pay kabınızın alt hamuru olacak şekilde olabildiğince ince açın, kabın kenarlarını da kaplayacak şekilde kabınıza yayın ve ılınmış iç malzemesini kabın içine dökün. Kalan hamurunuzu da ince açın ve üzerini kapatıp kenarlarını içe doğru kıvırın. Artan hamurdan fincan ve bir bıçak yardımıyla yaprak şekilleri yapın.


4. 175 derece önceden ısıtılmış fırında alt-üst ayarda üzeri kızarana kadar pişirin ve soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.


Akşam hararetli geçen "Tabu" oyunun sonunda süpürülen paydan ertesi güne kalan tek dilimi fotoğrafladıktan sonra çayımla keyif yaptığımı söylemeden geçemeyeceğim. Zeynep teyze'cim, elmalı payı tatmaya bekliyorum.

 
 Görüşmek üzere...

1 Kasım 2013 Cuma

Ankara'da sonbahar - Autumn in Ankara


Geçen haftasonu nostalji günü yaptık ve ODTÜ'ye gittik. Yaprakların renk geçişlerine hayran olmamak elde değil, fotoğraftaki ağaçlar Endüstri Mühendisliği'nin önündeki meydanda zamana meydan okuyorlar. 


Bahçemdeki ağaçlar da kışa hazırlanıyorlar. Kiraz ve kayısı ağacı altındaki sandalyeler biraz hüzünlü göründü gözüme.


Bütün yaz yavaş yavaş büyüdü utangaç ayvalar. Küçük bir ağaç olmasına rağmen üzerinde 8-10 meyve var. Havaların soğumasıyla birlikte onlar da toplanacaklar dallarından. Gelsin ayva reçelleri ve tatlılar. :))

20 Ekim 2013 Pazar

Marifetli arkadaşım


Geçmiş bayramınız kutlu olsun, sağlıkla, huzurla, mutlulukla daha nicelerine...
 
Üstteki fotoğraf  çok yakın bir kız arkadaşımın yemek masasının duvarının. İnanın hangi tabloya bakacağımı şaşırdım. Hepsi el emeği göz nuru ve hepsi birbirinden güzel. Benim favorim kabartma kediler ve kuşlar. Bayıldım bayıldım. 



Aşağıdaki fotoğrafta ise dekorasyonla iç içe geçmiş yağlı boya tablolar arkadaşımın annesine ait. Tek kelimeyle muhteşemler. Mualla teyzeciğim ellerinize sağlık. Oturma köşesini süsleyen tablolar uzun uzun bakılmayı hak ediyor.  
Utanmasam bir dergi kapıp keyif yapacaktım tekli koltukta. Arkadaşım seyirlik değil ince ince işleyerek renkli, sıcacık yaşayan bir ev yaratmış. Yaratıcılığı, sanatı gündelik yaşamın içine katmış. Fotoğrafını çekemediğim o kadar çok şey var ki evinde. Kendi diktiği perdeler, yastıklar, yatak örtüleri... Pınar'cim, önümüzdeki hafta sonu bir maniniz yoksa gelebilir miyiiim, lütfeeeeen...

6 Ekim 2013 Pazar

Çarpı işi pano - Mavi Kapı ve Mavi Panjur


Oldum olası sevmişimdir maviyi, özellikle Bodrum mavisini. Benzer maviyi Tunus'ta deniz kıyısında bir kasaba olan "Sidi bou Said" de görmüş ve hayran kalmıştım. Kapılar, pencereler, hatta arabalar bile maviydi. Bu tablo bu yaz başı itibariyle bir Bodrum evinin salonunu süslüyor. Pazar işi dantelli perdelerin arkasından görünen masmavi denize eşlik ediyor.
  
 
Bazı tasarımcılar/firmalar web sitelerinde ücretsiz çarpı işi şablonlar yayımlarlar. Bu şekilde hem tasarımcı reklam yapmış olur hem de işleyen kişi ücretsiz olarak tasarımı/firmayı denemiş olur. Bu tasarımı da o web sitelerinden birinde gördüm. Malesef adresi hatırlamıyorum. Künyesi aşağıda :)
 
Üretici Firma/Tasarımcı:
Jeanette Crew Designs
Şablon Kodu:
Blue Door with Gas Lamp
İplik Markası:
DMC
Renk Adedi:
21
Kumaş cinsi:
5,5 çarpı/cm (14 çarpı/inç), Beyaz Keten Kumaş
Çarpı adedi (en x boy):
150 x 110
Boyut (en x boy):
26 cm x 20cm
Zorluk Derecesi:
Yüksek
 

Şu ana kadar işlediğim tablolar içerisinde "backstitch" (çizgi/sınır) işlemenin bu denli bir fark yarattığı hiç olmamıştı. Çarpıları işlemeyi bitirdikten sonra karşısına geçip şöyle bir baktığımda önce beğenmedim, ne zaman ki sınır/çizgi işlemeleri bitirdim işte o zaman gözlerime inanamadım. Ferforje bir balkon, duvar lambası, saksılar, sarmaşık çiçekler bir anda ortaya çıktılar.

 
 
 
Şablonunu isterseniz lütfen marifetliyizbiz@gmail.com adresine bir mail atın. 
 
Görüşmek üzere...

30 Eylül 2013 Pazartesi

Mutfağımın Öncesi Sonrası

Mekansal çözüm üretmek öğrenilebilir birşey mi yoksa insanın içinden mi gelir gerçekten bilemiyorum. Ancak bol bol internette yayımlanan fotoğraflara bakmak, dekorasyon dergileri karıştırmak, tavsiyeler, mutfağı nasıl yaşadığınızı düşünmek ve bol bol hayal ederek istediğiniz mutfağı yaratabilirsiniz. 
Mutfağın tasarımını değiştirirken iç güdülerimle birlikte iç mimarların tavsiyelerinden birkaçını uyguladığımı söylemeliyim. Mesela:
  1. Bulaşık yıkarken gün ışığından maksimum faydalanmak için eviye pencerenin önünde olmalı,
  2. Üst dolaplar ulaşılabilir yükseklikte olmalı,
  3. Ocağın yakınında perde olmamalı... gibi
önce

sonra
Mutfağım kuzey cepheye baktığından ve yeterli ışık almadığından çok karanlıktı, pencere açıp, önüne eviye yerleştirince bir taşla iki kuş vurmuş oldum.
Üst dolaplarım o kadar yüksekteydi ki en üst raflara merdiven koymadan ulaşamıyordum, kullanamadıktan sonra dolap ne işe yarar ki? Yeni mutfağım boyuma göre, tüm raflara ve üst dolaplara ulaşabiliyorum.
Vanilya rengi dolap kapakları ve armut rengi tezgah yerine, beyaz renkli dolap kapakları, kahverengi Çimstone tezgah, davlumbaz arkasına mavili, kiremit kırmızılı, kahveli, grili Egeseramik'in country seramiğini kullandım.
Ocağımın yanında perde yoktu ancak kapısı olmayan mutfağımda hemen kapının yanında konumlanan ocağımı kapıdan uzaklaştırdım, mutfağın merkezine koydum ve üzerine kuvvetli bir davlumbaz yerleştirerek pişen yemek kokularının eve yayılmasını azalttım.
önce
sonra

Mutfak tadilatını en kısa sürede bitirmek istiyorsanız birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Öncelikle işlerin şu sırayla yapıldığını hatırlatayım:
  1. Su ve elektrik tesisatı değişimi/yenilenmesi, (pencere açılması ve doğramanın takılması)
  2. Yer seramiklerinin döşenmesi
  3. Duvarların boyanması
  4. Mutfak alt dolaplarının yerleştirilmesi
  5. Tezgah montajı
  6. Seramiklerin döşenmesi
  7. Üst dolapların montajı (6. ve 7. aşamalar yer değiştirebilir)
  8. Eviye ve bataryaların takılması, fırın, bulaşık makinası, ocağın ve davlumbazın takılması/montajı
Mutfak dolaplarınızın siparişini önceden vermeniz, tüm seramik, batarya-sifon sistemleri, eviye, ocak, bulaşık makinesi gibi yeni aldığınız ürünlerin teslimatının ya yapılmış ya da teslimata hazır bir şekilde bekliyor olması size çok zaman kazandırır. Yukarıdaki sıralamanın herhangi birinde yaşanan gecikme sonraki aşamaları da öteleyecektir. Elektrikli ankastre ocaklar doğalgazla çalışanlara kıyasla daha çok ısındığından özellikle arka duvardan 3-5cm mesafeli bir şekilde monte edilmesi gerekiyor. Davlumbazı filtreli kullanacaksanız filtrenin ekstra satılıp satılmadığını lütfen sorun. Tezgah yüksekliği alt dolapların altına konan ayaklar sayesinde istenilen yüksekliğe ayarlanabiliyor. Siz bir talepte bulunmazsanız standart ayak getiriliyor. Özel bir isteğiniz varsa önceden mutfak dolaplarınızı yapan firmaya talebinizi iletin ki baza kısmının üretimini o şekilde yapsınlar. Buzdolabı, fırın ve bulaşık makinenizin kapaklarının rahatlıkla açılabildiğinden emin olun, herhangi bir yere çarpmasın veya geçişi engellemesin.

Mutfak tadilat yaptırırken evde yemek pişmeyeceğini unutmayın. İsyan çıkmaması için zamanlamaya aman dikkat. :)
Görüşmek üzere...

18 Eylül 2013 Çarşamba

Ataç-silgi kutusu


 
Kızım bu sene ilkokuldan mezun oldu. Öyle iyi bir öğretmeni oldu ki anlatmaya kelimeler yetmez. Yaşça hepimizden büyük olmasına rağmen her anneye “siz” diye hitap etti, “Onlar benim çocuklarım” derken gözleri doldu, içi titredi. Hiçbir hediyeyi, bir demet çiçeği bile kabul etmedi 4 yıl boyunca. Kızım da kendisi bir hediye hazırlamak istedi. Önce, paltosunun üzerine yaka gibi kullanabileceği bir yün atkı örmek istedi. Sonra sınıfta kullanılan ataç-silgi kutusunun kırıldığını ve yenisini boyamak istediğini söyledi. Resimdeki MDF kutuyu görünce gözleri parladı ve kolları sıvadık. Dekopaj kağıdının kesimini ve verniklemeyi ben yaptım, gerisini kızım. Güle güle kullanın öğretmenim.

 
Malzemeler

1. MDF kutu
2. Siyah ve 6 farklı renk beğendiğiniz su bazlı boya
3. Dekopaj kağıdı
4. Mat sprey vernik
5. Mobilya ayakları keçesi (6 adet)
6. Royal coat yapıştırıcı
7. Makas ve fırça
 

 Yapılışı

1. Kutuyu üzerinde
pürüz kalmayacak şekilde
zımparalayın,
2. Gövdesini siyah renge,
kutuların herbirinin içi dahil
tüm yüzeylerini farklı
renklerde seçtiğiniz su
bazlı boya ile 2-3 kat
boyayın,
3. Dekopaj kağıdını kesin ve
yüzeye sürdüğünüz yapıştırıcının
üzerinde kabarcık olmamasına dikkat
ederek yapıştırın,
4. Sprey vernikle 2-3 kat vernikleyin.







Hepsi iyi hoş da keçe ne için diyebilirsiniz. Kutuları boyadıktan sonra farkettik ki kutular çekilemiyor, takılıyor. Keçeleri, kutular gövdenin biraz önünde durarak rahat açılsın diye kutuların arkalarına yapıştırdık J 

5 Eylül 2013 Perşembe

Mutfak Tadilatı 50-60. gün

İşte yeni mutfağım... Tam istediğim gibi oldu, hatta dün ilk kez kahvaltı yaptık yeni ada tezgah masamızda :) Hemen neler yapıldığını kısaca özetleyeyim. Tezgah(lar) ve alttan tezgaha yapıştırmış eviye dolapların üzerine yerleştirildi. Ankastre bulaşık makinası, ankastre fırın ve ocak monte edildi. Davlumbazın arkasına ve aynı seramiğin devamı olarak tezgah süpürgeliğinin üzerine seramik döşendi. Armatür, çöp öğütücü ve su arıtma cihazı monte edildi. Raflar ve altındaki aydınlatmalar takıldı. Davlumbaz takıldı. Baştan aşağıya detaylı temizlik ve ardından dolaplar ve raflar yerleştirildi.

Ve işte önceki ve sonraki halleriyle mutfağım. 

 

 
Önceden sadece ankastre fırın ve buzdolabının durduğu duvarda şimdi yeni pencere ve önünde eviye, eviyenin yanında bulaşık makinası, köşede ise ankastre fırın dolabı duruyor.


 

 
Önceden sadece yemek kitaplarının durduğu kitaplığın yerinde artık buzdolabım ve tezgah altı şişelik, yanında ada tezgah duruyor.

 

Önceden kapının hemen yanında duran ocak, mutfağın merkezine alındı ve yanlarına alttan led aydınlatmalı raflar yapıldı. Buzdolabının yanında duran tezgah hem masa hem de altında yanyana iki dolap var.
 
Şöyle bir baktım da değişmeyen iki şey var koca mutfakta: onlar da buzdolabım ve ankastre fırınım :)

Tek bir firma veya marka ile çalışmadım çünkü normalin dışında bir mutfak istedim. Tarz olarak ne derseniz biraz modern biraz country derim.  
 Kolay bir iş değilmiş gerçekten, hele evde yaşarken. Bu süreçte tüm yüreklerini ve emeklerini ortaya koyan insanlar olmasa böylesine sıradışı bir mutfağı yapmam mümkün olmazdı. Aşağıda kısaca özetlemeye çalıştım ekip elemanlarını. Hepsine ayrı ayrı teşekkür borçluyum.

  1. Mutfak dolapları: Firma: İntema, Model: Montana 
  2. Tezgah: Firma: Ledra Tezgah Sistemleri (Anse MDM) (Serdar bey ve tecrübeli ekibi sayesinde tezgahım tam ölçüsüne göre, problemsiz ve zamanında teslim edildi.)
  3. Raflar, aydınlatma elemanları, kulplar, armatür, bar sandalyeleri ve minderleri: İkea 
  4. Yer seramiği ve parke: Firma: Kale Parke: Haro (Keklikoğlu Restore)
  5. Davlumbaz: Firma: Elica, Model: Galaxy (Keklikoğlu Restore) 
  6. Duvar seramiği: Firma: Ege Seramik (30*60) Diana Bej
  7. Duvar rengi: Firma: Dyo, Renk: Alaçatı
  8. Tüm Tadilat işleri: Erol ve Naim ustalarım :)


Turan Güneş Bulvarı üzerindeki İntema mağazasındaki Merve hanım ile birlikte yarattık bu mutfağı. Sabrı ve güler yüzü hiç eksik olmadı tüm süreç boyunca. Proaktif yaklaşımı sayesinde bir çok sorunu önceden çözdük.


Keklikoğlu Restore'de çalışan Yasemin, Burcu ve İknur hanım, tüm bilgi, zevk, beceri ve tecrübelerini mutfağıma yansıttılar. Tadilat yaptırmadan önce mutlaka uğranması gereken adreslerden biri.   



İşin püf noktalarını da bir sonraki yazımda yazacağım. Evim Şahane ekibinin 3 günde nasıl mutfak yaptığını keşfettim :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...