background

21 Mart 2013 Perşembe

Poşet Çay Kutusu



Bir süredir arkadaşımdan, eşinin çok lezzetli yemekler yaptığını duyuyordum. Meğer sadece yemek konusunda değil ahşap boyama konusunda da çok marifetliymiş. Enfes bir Poşet Çay Kutusu boyamış. Fikir harika. Darmadağınık duran poşet çaylar daha güzel nasıl sunulabilir bilemiyorum. Çıtı pıtı bir kutu olmuş. Özellikle de dantellere bayıldım. Yapımı şöyle:
 
  1. Kutu, kavak ağacından olduğu için zımpara yapılmadan içi bordo, dışı krem renk akrilik boya ile 2 kat boyandı. Kapağın ve kutunun iç kısımları bordoya boyanırken krem renkle karışmasın diye kapatıcı bant kullanıldı.
  2.  
  3. Dekopaj kağıdından 2 adet renkli fotokopi alındı. Birini üst kapak boyutunda kesip Royal Coat ile altında hava kabarcığı kalmayacak şekilde kapağın üst kısmına yapıştırıldı ve resim diğer işlemlerden etkilenmesin diye üzerine 2 kat Royal Coat sürüldü. 
  4.  
  5. Diğer fotokopiden çaydanlık ve fincan resimleri kesildi ve hamurla kabartıldı. Yapılan hamur kabartmaları kendi kısımlarının üzerine yapıştırıldı. 
  6.  
  7. Kutunun dış yüzeyine çepeçevre bordo akrilik boya ile puantiyeli stencil geçildi. Ardından köşeler çok az miktarda kahverengi yağlı boya ile eskitildi. Son olarak kutunun kapağı pamuklu dantel ile süslendi.
  8.  
  9. İyice kuruduktan sonra Folk Art sprey vernik ile birkaç kat verniklendi.
Hımmm, bu renk boyalar var mıydı bende acaba? Bir koşu bakıp geliyorum... Görüşürüz...

12 Mart 2013 Salı

Uzak Doğu Motifli Ahşap Kutu

Yıllar içinde öyle çok MDF, cam ve galvaniz obje boyamışım ki ben bile hayret ediyorum. Aileye ve yakın dostlarıma hediye ettiklerimin dışında evde hatırı sayılır sayıda obje var.


Bu kutuyu boyayalı en az 8 sene oluyor ve hala aynı keyifle kullanıyorum. Azimle biriktirilmiş anahtarlık koleksiyonum, bavul kilitleri ve isimlikler çekmeceden taşınca kapaklı bir kutu yapmak farz olmuştu. O sıralar uzaktan bir akrabamın evinde bir aile yemeği düzenlenmişti ve ilk defa evlerine gitmiştim. O zamana kadar ata yadigarları ile modernin, Türk motifleri ile uzak doğu motiflerinin böylesine ince bir zevkle harmanlandığı bir salon görmemiştim. Dar ama yüksek bir büfeleri vardı, iki kapılı, Endonezya'dan aldıklarını söylemişti ev sahibesi... Keşke resmi olsaydı da gösterebilseydim. Kapakların üzerinde yuvarlak metal bir kilit vardı. Ondan esinlenerek satın aldığım uzak doğu resim sanatı kitabındaki yuvarlak çerçeveli resimlerden 3'ünü kullanarak bu kutuyu yaptım. İşte şöyle:

  1. Kutunun içini, dışını ve kapağını su bazlı siyah boya ile birkaç kat boyadım,
  2. Alt parçasının üzerine altın varak yapıştırıcısını sürdüm, kuruyana kadar bekledim ve parçalar halinde varak yapıştırdım, yani tamamiyle varak kaplamadım.
  3. Renkli fotokopi çektirdiğim resimleri kapağın içine, dışına ve kutunun tabanına dekopaj tekniği ile yapıştırıp üzerine yapıştırıcıdan (Royal Coat) birkaç kat sürdüm.
  4. Resimlerin üzerine çatlatma tekniği uyguladım.
  5. Tüm resimlerin ve kutunun kenarlarına yağlı boya eskitme yaptım.
  6. Kutunun üst kapağının kenarına metal köşelikler aldım ve siyaha boyadım.
  7. Üst kapak hariç her tarafını 3 kat su bazlı vernikle vernikledim. 
  8. Üst kapağın içine yüz kat vernik döküldü.
Her aşamasının iyice kuruması gerektiği düşünülünce neredeyse 3 hafta sürdü. Biraz sabır...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...