background

30 Eylül 2013 Pazartesi

Mutfağımın Öncesi Sonrası

Mekansal çözüm üretmek öğrenilebilir birşey mi yoksa insanın içinden mi gelir gerçekten bilemiyorum. Ancak bol bol internette yayımlanan fotoğraflara bakmak, dekorasyon dergileri karıştırmak, tavsiyeler, mutfağı nasıl yaşadığınızı düşünmek ve bol bol hayal ederek istediğiniz mutfağı yaratabilirsiniz. 
Mutfağın tasarımını değiştirirken iç güdülerimle birlikte iç mimarların tavsiyelerinden birkaçını uyguladığımı söylemeliyim. Mesela:
  1. Bulaşık yıkarken gün ışığından maksimum faydalanmak için eviye pencerenin önünde olmalı,
  2. Üst dolaplar ulaşılabilir yükseklikte olmalı,
  3. Ocağın yakınında perde olmamalı... gibi
önce

sonra
Mutfağım kuzey cepheye baktığından ve yeterli ışık almadığından çok karanlıktı, pencere açıp, önüne eviye yerleştirince bir taşla iki kuş vurmuş oldum.
Üst dolaplarım o kadar yüksekteydi ki en üst raflara merdiven koymadan ulaşamıyordum, kullanamadıktan sonra dolap ne işe yarar ki? Yeni mutfağım boyuma göre, tüm raflara ve üst dolaplara ulaşabiliyorum.
Vanilya rengi dolap kapakları ve armut rengi tezgah yerine, beyaz renkli dolap kapakları, kahverengi Çimstone tezgah, davlumbaz arkasına mavili, kiremit kırmızılı, kahveli, grili Egeseramik'in country seramiğini kullandım.
Ocağımın yanında perde yoktu ancak kapısı olmayan mutfağımda hemen kapının yanında konumlanan ocağımı kapıdan uzaklaştırdım, mutfağın merkezine koydum ve üzerine kuvvetli bir davlumbaz yerleştirerek pişen yemek kokularının eve yayılmasını azalttım.
önce
sonra

Mutfak tadilatını en kısa sürede bitirmek istiyorsanız birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Öncelikle işlerin şu sırayla yapıldığını hatırlatayım:
  1. Su ve elektrik tesisatı değişimi/yenilenmesi, (pencere açılması ve doğramanın takılması)
  2. Yer seramiklerinin döşenmesi
  3. Duvarların boyanması
  4. Mutfak alt dolaplarının yerleştirilmesi
  5. Tezgah montajı
  6. Seramiklerin döşenmesi
  7. Üst dolapların montajı (6. ve 7. aşamalar yer değiştirebilir)
  8. Eviye ve bataryaların takılması, fırın, bulaşık makinası, ocağın ve davlumbazın takılması/montajı
Mutfak dolaplarınızın siparişini önceden vermeniz, tüm seramik, batarya-sifon sistemleri, eviye, ocak, bulaşık makinesi gibi yeni aldığınız ürünlerin teslimatının ya yapılmış ya da teslimata hazır bir şekilde bekliyor olması size çok zaman kazandırır. Yukarıdaki sıralamanın herhangi birinde yaşanan gecikme sonraki aşamaları da öteleyecektir. Elektrikli ankastre ocaklar doğalgazla çalışanlara kıyasla daha çok ısındığından özellikle arka duvardan 3-5cm mesafeli bir şekilde monte edilmesi gerekiyor. Davlumbazı filtreli kullanacaksanız filtrenin ekstra satılıp satılmadığını lütfen sorun. Tezgah yüksekliği alt dolapların altına konan ayaklar sayesinde istenilen yüksekliğe ayarlanabiliyor. Siz bir talepte bulunmazsanız standart ayak getiriliyor. Özel bir isteğiniz varsa önceden mutfak dolaplarınızı yapan firmaya talebinizi iletin ki baza kısmının üretimini o şekilde yapsınlar. Buzdolabı, fırın ve bulaşık makinenizin kapaklarının rahatlıkla açılabildiğinden emin olun, herhangi bir yere çarpmasın veya geçişi engellemesin.

Mutfak tadilat yaptırırken evde yemek pişmeyeceğini unutmayın. İsyan çıkmaması için zamanlamaya aman dikkat. :)
Görüşmek üzere...

3 yorum:

  1. Pek güzel. Ust dolap olmamasi fikri cok yaratici olmus. Akliniza saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında eşimin aklına sağlık diyelim. Bu şekilde çok daha ferah bir mutfak oldu...

      Sil
  2. Hayalimdeki mutfak mutlulukla saglikla kullanin

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...